En stor oplevelse på en kendt golfbane

Golf -

IMG_1354
Vandvognen med friske forsyninger til DM-deltagerne. Det var sjovt!

Jeg var med til DM i golf for døve i weekenden 3. – 4. september som frivillig hjælper, og Døvania var samtidig vært for DM-arrangementet. Det var en meget spændende og udfordrende opgave at skulle arbejde med, for jeg har aldrig været ude på en golfbane, og så skulle den berømte Royal Golf Club være det første sted for mig!

Golf var noget, som vi så meget i fjernsynet, da jeg var barn/teenager. Mine forældre og jeg så golf i TV i weekender, hvor vi så bl.a. Jack Nicklaus, Severiano Ballesteros, Bernhard Langer, Ian Woosnam, Nick Faldo, José Maria Olazabal. Det så da meget nemt ud, for man skal jo bare ”flytte” en bold fra et sted til det andet, og reglerne måtte da være ret simple at kunne.

Men… da jeg kom i gang med mine frivillige opgaver som ”vandbærer” for deltagerne sammen med vores fotograf André Kobberholm, begyndte jeg at lære de mange ting omkring golf: udtryk, reglerne, banerne, området, køller ved at snakke med stort set med alle deltagerne undervejs i pauserne.

Som en garvet ishockeyspiller ved jeg, at der er 3 typer ishockeystokke: målmandsstok, højre- og venstrevendt spillerstok, og jeg kunne forstå, at ifølge golfreglerne måtte man have højst 14 golfkøller i golftasken under en turnering. Jeg kunne se, at de stod blandet sammen, og deltagerne fandt den rette kølle lynhurtigt blandt typerne (såvidt jeg husker dem rigtigt): putter, driver, 3-kølle, 5-kølle, 5-6 forskellige jern og til sidst et par stykker Wedge. Det imponerer mig hver gang, jeg ser en golfer vælge en kølle fra tasken og gå til bolden og gøre sig klar, for det foregår rimeligt hurtigt.

Udtrykkene er ikke lige nemt at huske for første gang, når man står tæt ved golfere på banen. Der fløj med udtrykkene: tee sted, fairway, rough, green, out of bounds, score, par, albatros, eagle, birdie, bogey, doublebogey, course standard, drive, chip, put, slice, push, hook, tee, spikes, pitch fork – hold da helt op hvor findes der rigtigt mange udtryk indenfor golfen, men jeg glemmer også, at der findes mange udtryk indenfor ishockey. Når man har spillet i mange år, bliver disse udtryk som en del af sportsgrenens ”logik”.

Golf har faktisk mere end et spil: slagspil og Stableford. Døvanias golfleder Claus Jul Larsen forklarede mig hvordan man spiller Stableford, og her kunne man ikke komme udenom handicap. ”Hvad” tænkte jeg da Claus forklarede at handicap indikerer hvor god en golfer er. En med +3 er bedre end en på +23, og en hel ny begynder starter med +54.

Claus forklarede på en positiv måde, at man blev interesseret, fordi han vælger ordene ”en golfer med handicap +3 er bedre end en med +23” i stedet for ”det højeste antal betyder at man er dårligere end de andre”. Claus gjorde et godt job med at forklare mig, og han indrømmede da også til sidst, at det tog ham selv omkring 5 uger, før han forstod systemet bag Stableford. Pyha – der følte jeg mig lidt lettet. Det er nemmere at forstå slagspillet, som man ser i TV ved de store golfturneringer, og Stableford er mere for golfens ”bredde”, fordi man bliver ligestillet uanset ens handicap, og det er stærkt medvirkende til, at der er mange, der spiller golf.

Jeg fulgte meget vores landsholdspiller Søren Nue Clausen under DM-turneringen, og det var faktisk spændende at se en landsholdsspiller i aktion. Det er mega ærgerligt at resten af VM-holdet ikke deltog under DM-turneringen, for jeg havde ellers glædet mig at se deres indbyrdes styrkeforhold og hvordan de ville sætte hinanden op og præsentere bedre end VM i juli. Søren er en fantastisk spiller at følge, for man kunne se, hvordan han evaluerede efter hvert hul og alligevel smile bredt til de andre. Der var en imponerende sportsånd over alle DM-deltagerne uanset placering i DM-grupperne, for de hjalp hinanden og støttede hinanden bl.a. ved at lede efter “vildfarne” bolde, rydde op i sandbunken, snakke om banen. Der var slet ikke nogen “sur konkurrenceånd” under spillet.

Da DM-turneringen sluttede, og resultaterne var ved at blive gennemgået, hyggede alle deltagerne, som det kan ses på billederne nedenunder.

IMG_1495IMG_1496

 

Jeg vil sige mange tak til alle DM-deltagerne for, at de gav sig tid til at forklare, hvordan man spiller golf, og for 2 skønne dage “ude i marken”. Det gav et stort indtryk på mig, og jeg føler helt bestemt, at jeg er blevet bedre til at forstå golf.

Skrevet af

Christian Høybye

 

 

 

 

 

 

 

Kommentér artiklen

I henhold til offentlighedsloven vil anonyme indlæg blive slettet - og det samme gælder indlæg, der ikke overholder en sober tone. Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kommende events

Der er desværre ingen events med den nuværende søgning.Se alle events

Tilmeld nyhedsbrev

Døvania Menu